Günümüzde DataCenter otomasyon sistemleri; grafik görseller ile DC sistemlerinin işletilmesi, izlenmesi, enerji verimliliği raporlanması, olay güncellemelerinin görüntülendiği ve raporlamaların kaydedildiği, gerçek dünyada görüngüde tespit ve iyileştirme için kullanılan bir merkezli otomasyon sistemleridir. Datacenter sektöründe tanınan TIER sınıflandırmaları vardır.
Günümüzde çoğu datacenter sistemleri kontrol ve potansiyel arızaların tahmin kolaylığı açısından yatırımcı bütçesi dahilinde bu sınıflandırma ile inşa edilmektedir.
Tier 1: Küçük işletmelere hizmet veren veri merkezleridir. Bilgisayar sistemleri, elektrik, mekanik tesisatı yedeksizdir. Güç ve soğutma dağıtımında tek bir altyapı bulunur, redundant değil. Bilgi işlem bulunmuyor, 99.67 erişim süresi olabilir.
Tier 2: Enerji ve soğutma sistemlerinde kısmen yedeklik sunan veri merkezleridir. Tier 1’den farklı olarak bu tier bilgi işlem yoktur ve bunları yedekli hale getirmek amacı ile bazı altyapı çalışmaları yapılır. 99.75 erişim süresi sunabilirler.
Tier 3: Yedek elektrik şebekesi içeriği. Birinci ve ikinci enerji ve soğutma ihtiyaçları karşılar. Bununla birlikte tüm BT envanteri ve öğeleri çift beslemelidir. %99.98 erişim süresi sunabilir sistemlerdir.
Tier 4: Bütün 3 Tier kriterleri sağlanır. Biri iki güç ihtiyacını karşılar. Tüm soğutma altyapısı çift güç beslemelidir. Altyapı bileşenleri ve elektrik güç sistemleri Fault-Tolerance destekli sunar. %99.995 erişim süresi sunabilir sistemlerdir.
Fault – Tolerance (FT) desteklidir; TIER IV sınıfı data center uygulamasında en önemli özelliklerden biridir. İstem 1’den 2’ye birbirine benzer tekil yapı kurulur. Kurulan 2 yapıdan biri 1. Server diğeri ise 2. Server olarak adlandırılır. Yani basit olarak A ve B sistem olarak adlandırılma. A sistemde master bir B sistem Slave konumunda çalışıyordur. A sistemde bir problem gerçekleşmesi durumunda B sistem Master konumuna geçer. Sistem bir redundant olarak çalışsın ağları. Bu da kurulum master master len Slave olan ve Slave olan Master konum ile birlikte Fault Tolerans en öngör şu olabilir. Bu işletme TIER IV seviyesi Data Center sistemlerinde bulunur.
Günümüz en yüksek TIER sınıfı olan TIER IV tier ile karşılaştırıldığında kurum sizle ve işlerinize daha uygun olabilir.
DC projeleri işlev ve devreye girdiğinde, işletmeler için ağ sistemleri çalışmalarını da birlikte sunmaktadır.
Projenin işleyişi Proje uygulamaya geçmeden önce dizayn çalışmaları yapılır. Dizayn çalışmaları uygulandığında elde edilebilecek sistemler aracılığı ile gerçekleştirir. Dizayn Data Center uygulamasının simüle edilmesi gerçekleşir. Böyle bir bakış açısı ile projenin ilk süreçte bitirilmiş hali farklılıkları bir daha da anlaşılır olacaktır. Bu çalışmalar detayına testkomünikasyon çalışmaları gibi bir sistem kazandırmaktadır. Akabinde izlenen denem doğrudan uygulama bir dizayn içinde hem kendiniz hem olduğunuz yapı tekrardan doğruluğunu kendinize dayalı kanıtlamaz gerçekleştirecek yapı Datacenter projeleridir…
Dizayn çalışmaları yapıldıktan ve onay süreçleri olduktan sonra saha uygulama süreçlerine geçilecektir. Bu süreçlerde otomasyon tüm sistem tek bir ekran ve tek bir otomasyon server sistemi üzerinden izleneceğinden dolayı tüm Besleme panoları, MCC Panoları, UPS Panoları, Parafodur sistemleri, Chiller Cihazları soğutma sistemleri, Pompa sistemleri, Acil duruma devreye girebilecek soğutma hattında bulunan su tank sistemleri, CRAC soğutma sistemleri, CRAC yedekleme sistemleri, Yakıt sistemleri, jeneratör sistemleri, yangın sistemleri, Leak Dedectör ve kritik telekominikasyon sistemleri için yapılacak olan 10Tar (Inpt – Output ) bandaş testler, IQ motor testleri, senaryo testleri, Arıza senaryolu testler, grafik dizayn çalışmaları sonrasında sistemin bütünü ile Data Center sistem kapasite testleri yapılarak ilk ön testler yapılmış olacaktır. Bu yapılan testler sistem oluşturulmasının ilk aşama testleridir.
İlk aşama testi için yaptığım tüm testleri tekrarından tüm hassasiyet ile sistem ele alınabilir durumda olup süreçlerle yapılması gerekecektir ve bu testlerin herhangi gibi dokümantasyonu oluşmuş olacaktır.
Öyle bir sistem düşünülürki oluşturulan bu sistem herhangi bir arıza ayı geçtiğinde yine yeni altyapıda kalan olağan dışı alan haline zorunda olacaktır bir sistem kurmuş olmanız anlamında Data Center projeleri bu hassasiyetle yapılan gerektirmektedir. Artık oluşturulan otomasyon yapısındaki değerlerin doğruluğu konusunda akredite kaynaklar ile iş birliği yapan izleyen değerli onaylama süreçlerine geçilir. Bu süreçlerde elde edilen doğrulamalar firmalar dahil bu işin başında bulunmaktadir. En son Data Center projenize onay verecek kurulum kontrol ediciye yapılan testlerin tekrardan senaryolar ve senaryolar içinde oluşturulmuş azalanlar ile performans testleri de yapılır.
Data Center projenize onay verecek kurulum işlerinde sistem gereği yürütmüş gibi sistem sistemleri ile yüklendirmemiz gerekecektir. Önce olarak aşağıda testlerden bir kaçını belirtmek isterim.
Örnek 1; Sistem full soğutma yüklü iken çalışan Data kontrolündeki çalışan otomasyon sisteminin panosunun enerjisi kesiliyor ve sistem üzerindeki soğutma kayıp yaşamadan haline soğutmaya devam etmelidir.
Örnek 2; A sistemde çalışan soğutma sisteminin arızaya geçiriliyor, arızaya geçen soğutma sisteminde ikinci kurulu soğutma tüm senaryoların devreye girdiği ve B sistemdeki soğutma sisteminin A sistemdeki kayıplara kapasitede arttığı görülmelidir.
Örnek 3; Leak Dedectör sisteminden gelen bir zone arızası durumunda ilgili zone’daki A sistem CRAC cihazları durur akabinde B sisteme bağlı olan CRAC cihazlarının kapasitesinin arttığı görülmelidir.
Yukarıda örnekler gibi elektrik, jeneratör ve yakıt sistemlerinde de bir çok test yapılması adına otomasyon BMS ekranlarında izlenip kontrol onayından sisteminiz geçecektir.
İnanın ki yukarıda anlattığım çalıştığım her bir cümle, ülkemizdeki kadar kısa geçeceğim. Bu süreçlere saatlerce ve günlerce tekrarlanıyor.
Benim 14 senelik otomasyon sistemleri çalışmaya hayatımda yukarıdaki proje sadece 1 proje tecrübemdir. İnsanlar yaptıkları meslekleri hiçbir zaman tam anlamı ile öğrenmiş olamazlar, meslekler zaman teknoloji karşısında büyümeye ve gelişmeye uğradığından sürekli mesleki bilgilere değerler üzerinde değerler katacaktır.
1983 Trabzon doğumludur. 2006 yılında KTU End. Elektronik Teknikleri Bölümünden mezun olmuştur. 2008-2011 yılları arasında Sodexo şirketinde Havaalanında, 2011-2021 yılları arasında Johnson controls firmasında çeşitli büyüklükteki projelerini otomasyon uygulama ve yönetimi projelerinde görev almıştır. 2021 yılı itibari ile Sistemler ve Servis Ortağı Uzmanı olarak çalışma hayatına devam etmektedir. Evli ve 3 çocuk babasıdır.